Featured Image

Pano Kliması Seçerken Dikkate Alınması Gereken Kriterler

1. Isı Kaybı ve Yük

Pano içindeki elektrik veya elektronik bileşenlerin ısı kayıpları belirlenmeli ve pano klimasının bu ısı yüküne uygun kapasiteye sahip olması sağlanmalıdır. Isı kaybı, pano içindeki bileşenlerin verimliliğine ve çalışma gücüne göre hesaplanmalıdır.

2. Isı İletim Katsayısı (K)

Pano kliması seçerken, kullanılan malzemenin ısı iletkenliği göz önünde bulundurulmalıdır. Katsayı ne kadar yüksekse, ısı geçişi de o kadar hızlı olacaktır. Dolayısıyla, pano içi malzeme seçimine dikkat edilmelidir.

3. Pano Boyutu ve Yerleşim

Pano kliması seçiminde pano boyutu ve yerleşimi önemlidir. Pano içindeki bileşenlerin düzeni, klimanın etkin şekilde hava sirkülasyonunu sağlaması için dikkate alınmalıdır. Optimal hava akışı ve sıcaklık dağılımı için pano içi düzenlemeye özen gösterilmelidir.

4. Çevresel Koşullar

Pano kliması, pano dışındaki çevresel koşullara (örneğin, dış hava sıcaklığı, nem seviyesi) uygun şekilde seçilmelidir. Pano çevresindeki iklim ve çalışma ortamı dikkatlice değerlendirilmeli ve buna uygun bir klima seçilmelidir.

5. Koruma Sınıfı

Pano klimasının kullanılacağı ortama uygun bir koruma sınıfına sahip olması gerekir. Toz, nem veya suya dayanıklılık gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Ortam koşullarına uygun bir koruma sınıfı seçilmelidir.

6. Enerji Verimliliği

Enerji verimliliği, pano klimasının uzun süreli kullanımı için önemlidir. Düşük enerji tüketimiyle yüksek performanslı bir klima tercih edilmelidir. Enerji verimliliği sayesinde enerji maliyetleri düşürülebilir ve çevresel etki azaltılabilir.

Pano Kliması Hesaplamaları

1. Pano Isı Yükü Hesaplaması

Pano içindeki bileşenlerin ısı kaybı toplamı hesaplanmalıdır. Bu, pano içindeki bileşenlerin güç kaybı ve çalışma verimliliği ile ilişkilidir.

Pr = ΔT x Sr x K

Pr: Pano içindeki ısı yükü (Watt) ΔT: Pano içi ve dışı sıcaklık farkı (°C) (Te – Ti) Sr: Pano yüzey alanı (m²) K: Kabinin ısı iletim katsayısı (W/m² °C)

2. Pano İçi Isı Dağılımı

Pano içindeki bileşenlerden kaynaklanan güç (Pd) ile pano içindeki ısı yükü (Pr) toplanır.

Pf = Pd + Pr

Pf: İhtiyaç duyulan soğutma kapasitesi (Watt)

3. Hava Değişimi

Pano içindeki hava, pano dışındaki hava ile belirli bir sıklıkta değiştirilmelidir. Bu hesaplamada, pano içi hava değişimi için gerekli hava akışı (Vp) hesaplanır.

Vp = Pd / (ΔTa x 0,3)

Vp: Hava akışı (m³/saat) ΔTa: Pano içi ve dışı sıcaklık farkı (°C) (Ti – Te)

4. Anti-Kondansasyon Isıtıcı Gücü

Pano içinde oluşabilecek yoğuşma problemlerini önlemek için anti-kondansasyon ısıtıcı gücü (Pc) hesaplanır.

Pc = ΔTc x Sr x K

Pc: Anti-kondansasyon ısıtıcı gücü (Watt) ΔTc: Te ve Ti arasındaki sıcaklık farkının mutlak değeri (°C) (örneğin, ΔTc = |Te – Ti|)

Yukarıdaki hesaplamalar, pano kliması seçiminin ve kapasitesinin doğru bir şekilde belirlenmesine yardımcı olacaktır. AND Klima olarak, özel gereksinimlerinize uygun pano kliması seçimi için sizlere destek olmaktan mutluluk duyarız. Ayrıca, hesaplamaları kolayca yapabilmeniz için hazırladığımız hesaplama aracını şu linkten indirebilirsiniz: Hesaplama Aracı

Unutmayın ki her uygulama farklı olduğundan, özel gereksinimleriniz için uzman bir HVAC mühendisinden destek almanız önemlidir. AND Klima, uzman kadrosu ve geniş ürün yelpazesiyle sizlere en uygun pano kliması çözümlerini sunmaktadır.

Sağlıklı ve verimli çalışmalar dileriz!

Pano Sistemleri İçin Akıllı Çözümler!

Endüstriyel alandaki gelişmiş iklimlendirme çözümleri ile tanışın! Pano klima sistemleri, elektrik ve elektronik ekipmanlarınızın bulunduğu panoları/kabinleri ideal sıcaklıkta tutarak, sistemlerin sorunsuz çalışmasını sağlar. Deneyimli ve uzman ekibimizle, MKS Clima'nın ürünlerini müşterilerimize sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bizimle iletişime geçerek projeleriniz hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

İletişime Geç
banner image